Ренегат - официален уеб сайт

 me_the_liar@abv.bg
 0888 001 009
Моята кошница

Нямате продукти в кошницата.

Ренегат са от групите, от които българският рок болезнено се нуждае. Момчетата от Пловдив следват плътно своя авторска линия, за което по необясними причини са обвинявани в... грандоманщина. Освен това абсолютно всички песни на бандата са изцяло на български език, а непрестанното издаване на албуми, клипове и DVD-та говори за една доста добра активност и форма. Последното лесно може да се провери ако посетите концерт на групата, защото звук, светлинни и пиро ефекти винаги са налице и изпипани.

 

Група Ренегат след концерта в Русе на 11 януари 2008 г.

 

НАЧАЛОТО (1999 – 2000)
През вече далечната 1999 г. съдбата, случайно или не, среща трима музиканти, превърнали се в последствие в основата на рок група Ренегат. Константин Кацаров (вокали) попада в студиото на Стойо Попов (китари) по време, когато в музиката е само и единствено фен, а по професия - охранител в нощно заведение. Връзката правят музиканти, свирещи във въпросния клуб, които буквално “дочуват” таланта му и го канят да направи първия си запис. Малко по-късно към двамата пловдивчани се присъединява и Тони Караатанасов (ритъм китара и идеолог), който също така е вокалист на група Full Max. В този оскъден състав тримата създават песента “Сам”, която отбеляза началото на студийния рок проект. Към него се присъединяват Веселин Тачев (бас), Иван Гайдаров (ударни), Христо Джолов (клавир) и се започва работа по още песни. Като гост-музиканти участие взимат също Венелин Цветков (бас), Христина Търновска от Galileo (вокали), Радиана Задума (вокали).
ДЕБЮТ (2001 – 2002)
Така, през 2001 г. албумът “Сам” е окончателно завършен и излиза на музикалния пазар, а към пилотната песен е заснет и видеоклип. Бандата все още не се появява на живо. Вместо това започва работа по втория си албум, но вече с нов барабанист - Алек Боянов. Първата изява на сцена на Ренегат идва през следващата 2002 година. Тя е на подобаващо място – Националния дворец на културата, където в музикална класация парчето “Леден свят” заема второ място в категория “Песен на годината”.

 

Ранният “Ренегат” с Веско Тачев (отляво) и Христо Джолов (скрит)

 

 

 

 

 

ДНИ НА ПРОМЯНА (2003)
През 2003 г. втория албум на Константин Кацаров и Ренегат е вече е факт. Той е наречен “Леден Свят”, а в него участват още Христина Търновска (вокали), Димитър Стремски - Гущера от Acid Dust (вокали) и Димитър Клюнков от Параграф 22 (барабани). Освен това групата заснема клипове към песните “Леден свят” и “Всичко свърши”. Годината се оказва ключова за развитието на Ренегат поради две съществени промени – по отношение на членовете и сценичните изяви. Първо, друга пловдивска рок-група, Параграф 22, прекратява своята дейност, за да сложи на практика началота на същинския Ренегат. Към Константин Кацаров и Стойо Попов се присъединяват китариста Петър Маринов - Валжан, басиста Васил Аврейски и барабаниста Димитър Клюнков. Въпреки, че не е официален член на групата, Тони Караатанасов остава един истински и незаменим съмишленик. Втората важна стъпка е решението на музикантите да започнат активен концертен живот и затова работата в студиото остава на заден план. През лятото на 2003 г. Ренегат правят първата си изява в концерт на живо. Съвместно с Пловдивския драматичен театър, групата представя театралния рок спектакъл “Каре”, който по-късно е издаден на CD в ограничен тираж. В края на годината е изнесен и първият самостоятелен концерт зад граница – в Сърбия, а успоредно със сценичните изяви музикантите продължават да работят и по нови песни. “Руска рулетка” печели кастинга за песен на едноименната ТВ игра, след което към нея е заснет и видео клип.

 

Новият състав в лицето на Димитър Клюнков, Петър Маринов и Васил Аврейски

 

УТВЪРЖДАВАНЕ (2004)
През май 2004 г. група Ренегат организира благотворителен концерт в Пловдивския античен театър в подкрепа на онкоболните под наслов “Градът, Ренегат и приятели”. Сред поканените гост-музиканти са Силвия Кацарова от LZ и Звезди от Ахат, които продължават и до днес да бъдат част от някои участия на бандата. В благотворителната изява се включват още Тони Георгиев /Defender/, Димитър Стремски /Acid Dust/, Петър Паунов /Параграф 22/, Радиана Задума и Весела Бонева, както и клавириста на Defender – Петър Бошнаков. Освен това събитие, през ноември Ренегат забиват на една сцена с Ахат, Сигнал, БГ Рок и Атлантик в сточилната зала “Христо Ботев”. В края на същата година музикантите завършват и записите на следващия си албум “Рокофобия”. Той е доста разнообразен и включва дуети със Звезди от Ахат (“Нищо лично” и “Звярът в мен”) и Весела Бонева (в нови версии на “Сън” и “Последна нощ” – парчета от първия албум на групата). Гост-музиканти са още Петър Бошнаков от Defender (клавир), Тони Караатанасов (вокали) и квартет INTRO. Към четири от песните в албума са записани и видео-клипове. Това са: “Руска рулетка”, “Сън”, “Звярът в мен” и “Нищо лично”. Промоцията на албума е в пловдивския клуб “Мармалад”, в началото на декември. След завършването му, групата отново сменя барабаниста си. Новото име е Владимир Христов, свирил дотогава в Defender.
КОНЦЕРТЕН ПЕРИОД (2005 – 2006)
2005-та година започва с работа по нов албум, в който групата експериментира и в други стилове на рока, а също и с различно звучене. През април, след участие в клуб-ресторант "Тотал Спорт" в Пловдив, излиза първото DVD на Ренегат, озаглавено “Рокофобия” и съдържащо всички видео клипове до този момент, интервю и два бонуса на изпълнения на живо. Четири месеца по-късно групата е поканена на престижен рок фестивал в Зайчар, Сърбия, където забива със Звезди и Денис от Ахат, а през септември в Пловдивския летен театър се провежда тридневен рок фестивал, на който хедлайнери в отделните дни са Щурците, Сигнал и Ренегат. Готов е и клипа към песента “Няма” от предстоящия нов албум, а премиерата му е в софийския ресторант-панорама “Фина 5”. 2006-та е съсредоточена главно около изготвянето на “Insomnia”, а към края и групата прави участия в зала Универсиада (за откриване на състезателните мачове по К1), пловдивския клуб “Гепи” (по случай 6-тия рожден ден на Ренегат) и софийския клуб “Библиотеката”. На шоуто в Пловдив участие взима и всеизвестния български китарист Иван Лечев, с който Константин Кацаров се запознава в ТВ предаването “Вот на доверие”. Чрез играта на bTV талантливият вокалист завързва контакт и с популярната българска изпълнителка Ани Лозанова, която в последствие става част от промоционалния концерт на Insomnia в София и заявява, че вярва в българския рок до голяма степен заради Ренегат.
БЕЗСЪНИЕ (2007 – 2008)

 

Ренегат подариха една безсънна нощ на русенци.

 

През май 2007-ма Ренегат забиват два пъти в София – на ежегодния фестивал “Цвете за Гошо!” в Южния парк и в клуб Swinging Hall, както и в Дома на културата в град Троян. Четири месеца по-късно, във Варненския летен театър музикантите от Пловдив стават част от националното турне на групата-емблема на българския хеви метъл – Ахат. В края на годината излиза и дългоочакваният четвърти албум “Insomnia”, в който отново участва Димитър Стремски – Гущера (в песента “Предаден”), заедно с още едно ново име: Светльо – Четката (в “Боли”). Промоцията на CD-то на практика бележи и първото национално турне на групата, въпреки че концертите се организират “от град на град”. Пътят започва от пловдивския клуб “Мармалад”, където специални гости са Звезди и Силвия Кацарова. Записан е и материал за предстоящо DVD. Втора спирка е софийския клуб “Backstage”, където към тях се присъединява и Ани Лозанова, а следващата забивка е във варненското народно читалище “Отец Паисий”. Четвъртият концерт е насрочен за 19.01 в русенското Доходно здание, но в последния момент общината, под натиска на продуцентите на Music Idol 2, променя датата на 11.01, въпреки, че двете събития се провеждат в съвсем различни зали. Поради тази промяна, в концерта няма възможност да вземе участие Силвия Кацарова, както е обявено в рекламата на събитието, като единствения гост-музикант, но достатъчно авторитетен и сам, остава Звезди от Ахат. Всички тези катаклизми, заедно дори със снежната стихия, не попречват Голяма зала да бъде доволно пълна, и както групата, така и публиката да запазят тази вечер като един прекрасен спомен, характеризиращ се с невероятния звук и много силно изпълнение от страна на Ренегат. Между промоционалните концерти на Insomnia Ренегат записват участие и в tribute концерта на Iron Maiden в столичния клуб “Black Box” по случай издаването на български превод на книгата на Paul Stenning “30 години зверове”.
Интересните събития обаче не спират да се случват и още в края на февруари групата изнася концерт... в затвора в Казичене. Целта е да се заснемат кадри за концертно DVD, към което в началото на март е направен и видео клип на песента “Пропаст” с участието на известния български актьор Христо Шопов.

 

Концертите на Ренегат – едно наистина зрелищно рок-шоу

БЕЗСМЪРТИЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ РОК ПРЕЗ ОЧИТЕ НА РЕНЕГАТ (2008-2009)
През втората половина на 2008-ма предвиденото за тогава издаване на DVD-та от концертите на Ренегат в клуб Мармалад и затвора в Казичене остава на заден план за сметка на един нов проект, за който идеите датират още от началото на 2007-ма. С любезното съдействие и подкрепа от страна на Петър Гюзелев, Валди Тотев, Йордан Караджов, Звезделин Керемедчиев, Огнян Цолов и пр. пловдивската банда пресъздава едни от най-внушителните български рок песни в чисто нови аранжименти и с характерното за Ренегат звучене. Старанието и вниманието около изготвянето на този кавър диск са подобаващи на съдържанието му. За обложката на тематично озаглавеният “Не умирай” е ангажиран един от най-търсените и скъпо платени съвременни художници - бургазлията Йордан Ангелов, а промоцията му планира второто национално турне за Ренегат. Освен това групата реализира и авторски текст-отговор на “Неизживените неща” на Щурците, който също спомага за създаването на различно усещане, въпреки позната материя. Успоредно със записите на класики като “Радио”, “Огнени души”, “Само във неделя” и пр. Ренегат изнасят концерт в клуб “Алиби” в град Варна, участват в рок фестивала в град Раковски и стават част от един от най-големите музикални форуми в България през последните години – Lovech Party Fest, където забиват на една сцена с Twisted Sister. Интересен факт около концерта на американците е това, че барабанистът им, A. J. Pero, преди да излезе на сцената подбира за себе си специален комплект, в който “на заем” присъстват почти всички чинели на колегата му от Ренeгат – Владислав Христов. Записани са и нови два видеоклипа – към песните “Изживените неща” и “Нашият град”.

 

 

През 2009 година момчетата от РЕНЕГАТ изнасят концерти из цялата страна в подкрепа на последния студиен албум „Не умирай“. На много от тях като специални гости присъстват известни имена от българската рок сцена. През септември концерта в клуб „Ренегат голд“ е подкрепен от „Музикалния идол“ Тома. Месец по късно на сцената заедно с РЕНЕГАТ са група „Сигнал“. През юни 2010 РЕНЕГАТ са на сцената на централния площад в Пловдив заедно с Ани Лозанова в рамките на кампанията за борба с наркотичните вещества.

 

РЕНЕГАТ 2012

 

В началото на 2011 година започва усилена работа по следващия, шести по ред студиен албум на РЕНЕГАТ. В записите взимат участие немалко гост музиканти. В паузите между сесиите в студиото групата изнася един запомнящ се концерт в клуб Мармалад. Момчетата отново експериментират стилово, но едновременно с това остават верни на концепцията, която са следвали през годините. Към края на годината записите и художественото оформление на албума са към своя край и РЕНЕГАТ отново са на сцената, където освен познатите класики на бандата звучат и част от новите песни. През декември групата е гост в предаването „Денис и приятели“ по канал 1 на БНТ. През март на 2012 албумът, озаглавен "Ренегат 2012", е вече факт.
Сега РЕНЕГАТ са по-близо до своите фенове от всеки друг път. Постигат го чрез впечатляваща визия и нетрадиционно представяне, новаторско във всяко едно отношение: www.album.renegade.bg - сайтът е изработен специално заради новия проект и е единственото място, където всеки рок меломан може да изтегли или чуе новите песни.
Това е един подарък, който РЕНЕГАТ правят по случай своята десет годишнина. За най-запалените почитатели на групата е предвиден ограничен тираж на физически носител.

 

Междувременно в групата се случва и първата персонална промяна от седем години: напуска Васил Аврейски и на негово място на бас китарата идва Александър Харутюнян. Не след дълго групата отново е на сцена - в град Кърджали, промотирайки последния студиен албум. През май в клуб „Мармалад“ пловдивската рок аудитория става свидетел на незабравимото шоу, с което групата представя най-новите си песни, включващо както задължителните за РЕНЕГАТ пироефекти и перфектен звук, така и гайда и цигулка. Следва и участие в традиционния „Каварна рок фест“ където „РЕНЕГАТ“ свирят на една сцена заедно със световни величия от ранга на „Kamelot“ и “Rhapsody of fire”.

 

През август „РЕНЕГАТ“ са гвоздеят на вечерта на концерта по повод 20-годишнината на вестник „Стандарт“. Вече с нов соло китарист - Дилян Обретенов-Диката, групата предлага на рок-феновете в Пловдив незабравимо шоу през втория ден на фестивала „Полинеро рок фест“, където „космическата“ Валя Балканска и Звезди от Ахат са специални гости на „РЕНЕГАТ“.

 

Без да прекъсват своите концертни изяви, момчетата работят и по последния студиен албум с работно заглавие „7“, който се очаква да бъде завършен през пролетта на 2013г.

 

 

В момента „РЕНЕГАТ“ са в състав:

Константин Кацаров: вокали
Момчил Николов - Момата: китари
Петър Маринов - Валжан: китари
Александър Харутюнян - Вожда: бас
Владислав Христов - Детето Чудо: ударни

8